-0%
,

Az ész segédigéi


A könyv címválasztása nem véletlen. Esterházy Péter A szív segédigéi könyvére utal. Csakhogy ebben a könyvben Mérő László – aki Esterházy katona- és évfolyamtársa volt – ugyanannak az éremnek a másik oldaláról beszél. Természetesen egészen más műfaj egy tudományos esszé, mint egy posztmodern regény.
Új könyvében a szerző bemutatja, mitől működik látványosan jól a tudomány, és miért vezetett korábban sohasem látott technikai fejlődéshez. A tudomány azonban a világ bonyolultságából, komplexitásából csak nagyon szűk szeleteket tud megragadni. Ez a könyv arról szól, milyen speciális eszközöket fejlesztett még ki az ember ahhoz, hogy megismerje a világot és benne önmagát, és melyiknek mik a korlátai.
Mérő részletesen ismerteti a misztika, a művészet, a mágia és a hit szerepét a világunk megértésében. Emellett még beszél három olyan megismerési keretről is, amelyek a jövőben csatlakozhatnak ezekhez. A parapszichológia, a mesterséges intelligencia és a termékeny nemtudás – mind más és más okból jönnek szóba.

Esterházy Péter a maga szakmájában, a szépirodalomban ugyanazt csinálta, amit én az esszéirodalomban próbálok. Ráadásul mindkettőnk esetében a háttérben valahol ott van közös tanult szakmánk, a matematika is, noha azt közvetlenül sohasem művelte egyikünk sem. De akit egyszer bevezettek a matematikába, azt onnan még az Atya­úristen se vezeti ki.
Mérő László

3.970Ft2.978Ft

344 oldal

Keménytáblás

Illusztrátor: M. Miltényi Miklós